Samen, lekker schaatsen

Filosofie Free-skate

Iedereen herkent het bijzondere van het schaatsen wanneer er natuurijs ligt. Wanneer kunnen we schaatsen? Waar houdt het ijs? Hoe laat spreken we af? Op slag verandert de wereld. Onderweg drukken automobilisten elkaar, agressief rijdend, van de weg, om ergens een parkeerplekje te vinden. Tot dat je op het ijs bent. Dan verandert de wereld en opeens is iedereen elkaars vriend. Bijzonder toch?

"Wanneer kunnen we schaatsen? Waar houdt het ijs? Hoe laat spreken we af?"
Op slag verandert de wereld.

Bij Free-skate is schaatsen onze passie en we gunnen iedereen het plezier wij met het schaatsen beleven. We willen dat er meer mensen gaan schaatsen. En nog belangrijker, dat mensen met meer plezier gaan schaatsen. Dat mensen samen gaan schaatsen. Om fitter te worden. Om vrienden te zijn.

Sinds 1997 werken we er hard aan om onze producten beter te laten zijn dan dat onze klanten verwachten. En met resultaat. Steeds meer sportief, recreatieve schaatsers hebben onze free-skates ontdekt. Ze hebben allemaal gemerkt dat schaatsen niet langer synoniem hoeft te zijn met zwikkende enkels en koude, zere voeten. Schaatsen met free-skates, op natuurijs en op de kunstijsbaan is fun! Door de stabiliteit en het comfort van de free-skates met Salomon-schoenen, laat we je eindeloos genieten van het schaatsen.

Samen met onze dealers, heeft Free-skate zich ontwikkeld tot marktleider in het segment van de afneembare klapschaats. Of, zoals onze schaatsen ook wel genoemd worden, "de Klûnschaats", "de langlaufschaats" of "de Salomonschaats". Ons grote netwerk van dealers, zorgt ervoor dat er bij jou in de buurt altijd een deskundige adviseur is, die je helpt bij het zorgvuldig uitzoeken van de juiste ijzers van Free-skate en de beste schoenen van Salomon. Een keuze waarmee je van jarenlang schaatsplezier verzekerd.

Free-skate: de afneembare klapschaats

De free-skate is een bijzonder type schaats. Het is het enige type klapschaats waarvan de ijzers los te klikken zijn. Daarmee is dus een afneembare klapschaats. Een schaats die speciaal ontworpen is om je ontspannen te laten schaatsen. Gericht op prestatie en plezier. De free-skate biedt je optimaal comfort en maximale vrijheid door het eenvoudig los- of vastklikken van de schaats onder de schoen. Om de weg over te steken, af te stappen voor warme chocolademelk, of om vanuit de kleedkamer naar het ijs te lopen. Gebruiksgemak draagt ook bij aan schaatsplezier.
De free-skates zijn ontwikkeld in de midden jaren negentig en vanaf 1997 officieel geïntroduceerd na een succesvolle vuurdoop tijdens de Elfstedentocht. Het bijzondere aan de free-skates is dat ze niet, zoals alle andere schaatsen, zijn afgeleid van de wedstrijdschaatsen voor de kunstijsbanen. De free-skates zijn geïnspireerd op de schaatsen in Scandinavië, waar men met lange, stevige en eenvoudig geconstrueerde ijzers op de bevroren meren schaatst.

De free-skates zijn in lengte en op wendbaarheid aangepast, zodat ze zowel op het natuurijs als op de kunstijsbaan uitstekend toepasbaar zijn. Het feit dat er, als extra functionaliteit, een afneembaar klapmechanisme aan is toegevoegd, maakt dat de free-skate ook soms wel onder de naam "Klûnschaats" bekend staat. Immers, bij een klûnplaats kunnen de ijzers eenvoudig worden losgekoppeld en kan men lopend naar de andere kant. Daar worden de schaatsen weer onder-geklikt en schaatst men weer lekker verder. Geen wachten, geen tapijten op de weg nodig en ook die lastige schaatsbeschermers zijn niet meer nodig!

Free-skates of Salomon schaatsen?

Regelmatig worden de free-skates ook wel Salomonschaatsen genoemd. Logisch, want uit de doorontwikkeling van de free-skate zijn de Salomon-pilot-bindingen superieur gebleken op het gebied van stabiliteit en duurzaamheid.
Het langlauf-skaten heeft er voor gezorgd, dat ook de bijbehorende Salomon-skate-schoenen in vele soorten kunnen worden gecombineerd met de originele free-skates. De nauwe samenwerking met Salomon heeft er toe geleid, dat wij als Free-skate de meest populaire schoen, de Salomon Pro Combi Pilot en de dames uitvoering de Vitane Pilot, exclusief mogen aanbieden in combinatie met de originele free-skate ijzers. Vraag ernaar bij je dealer.

Free-skates: what's in a name?

Door het succes van de firma Free-skate met de ontwikkeling en productie van free-skates, schaatsen er iedere winter vele duizenden enthousiaste schaatsers op onze producten. Logisch dat verschillende andere producenten inmiddels ook soortgelijke producten of kopieën van free-skate onder verschillenden namen op de markt brengen.
Dit zijn producten met wisselend succes; van hele slechte tot behoorlijk goede kopieën. Het mag echter duidelijk zijn dat alleen de originele, afneembare klapschaatsen die van marktleider Free-skate kunnen zijn.

Voor wie bedoeld?

Free-skates zijn bedoeld voor sportieve mensen. Actieve sporters die houden van bewegen en die samen schaatsen om beter te worden. Samen-schaatsen is voor free-skaters belangrijker dan harder rijden als de ander.

Zijn free-skaters dan niet prestatiegericht? Toch wel, want free-skaters trainen samen om beter in conditie te blijven; om zich fit te voelen; om plezier te hebben. Free-skaters schaatsen samen op de kunstijsbaan om klaar te zijn voor het natuurijs. Voor de 200 kilometer op de Weissensee. Of gewoon omdat het een wekelijks gezellig uitje is.

Comfort en gebruiksgemak

De Free-skate werd in 1997 geïntroduceerd. Een nieuw type schaats dat staat voor een nieuwe manier van schaatsen. Door de slimme combinatie van een oerdegelijk ijzer en een comfortabele langlaufschoen heeft de Free-skate rijder geen last meer van blaren, koude voeten en ‘zwikkende’ enkels.

Zowel op natuurijs als kunstijs

Op zowel natuurijs als kunstijs biedt de free-skate snelheid en comfort. De afgeronde punt op de voorkant zorgt voor extra veiligheid bij het soms onvoorspelbare natuurijs. De Free-skate is een klapschaats, die aan de voorkant van de schoen scharniert, waardoor de afzet extra wordt verlengd.

Veel schaatsplezier

Ook op de kunstijsbaan is Free-skate de beste keuze. Door gebruikmaking van het unieke bindingsysteem met 2 asjes, is het rijden van bochten geen enkel probleem. Comfort en gebruiksgemak staan garant voor veel schaatsplezier tot in lengte van jaren.

De dubbelassige Salomon binding heeft een superieure stabiliteit ten opzichte van enkelassige sytemen met een rubber blokje bij de neus...

Met de komst van het dubbelassig Pilot systeen van Salomon, hebben we bij Free-skate het enkelassig systeem definitief verlaten. De andere bindingen, met een rubberblokje aan de voorkant, zijn te beweeglijk waardoor de schaats tijdens de afzet bij het openklappen veel minder stabiel is. De dubbelassigeSalamon Pilot binding fixeert zowel de middenvoet als de neus van de schoen, waardoor de afzet inefficiency en stabiliteit superieur is.